عشق ورزی و عشق بازی

آموزش مسائل جنسی و ارائه راهکار برای مشکلات جنسی زوجین

عشق ورزی و عشق بازی

آموزش مسائل جنسی و ارائه راهکار برای مشکلات جنسی زوجین

درمان نازایی زنان با داروی گیاهی

درمان ناباروری زنان با داروهای گیاهی
 

تعریف قاعدگی: بـه ریـزش غشـاء داخلـی رحـم (آنـدومتـر) توام با خونریزی اطلاق میگردد.

* قاعدگی تقریبا هرماه باستثناء دوران بارداری و یائسگی به وقوع میپیوندد.

* چرخه قاعدگی میان 21 تا 40 روز متغییر میباشد.

* تنها 10 % زنان دارای چرخه قاعدگی (دقیقا) 28 روز میباشند.

* سیکل قاعدگی توسط هورمونهای L.H و F.S.H  که از غده هیپوفیز ترشح میگردند و هورمونهای استروژن و پروژسترون که از تخمدانها ترشح میگردند کنترل میشود.

(F.S.H)  :  این هورمون از غده هیپوفیز ترشح می شود و در خانم ها سیکل قاعدگی و تولید تخمک ها را در تخمدان ها کنترل می کند.

(L.H) : این هورمون از غده هیپوفیز ترشح می شود و باعث ترشح استروژن از تخمدان ها می شود. این هومون در نیمه دوم قاعدگی باعث ترشح پروژسترون و هورمون های مردانه از جسم لوتئینی می شود.

مراحل قاعدگی به قرار زیر میباشد:

1- چرخه قاعدگی از روز نخست خونریزی آغاز میگردد.

2- با کاهش سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون غشاء داخلی رحم در هم شکسته و همراه با جریان خون دفع میگردد.

3- با افزایش ترشح F.S.H رشد یک تخمک در یک فولیکول تخمدانی تحریک میگردد. این فولیکول تکامل یافته تولید استروژن میکند.

4- با افزایش هورمون L.H به همراه هورمون F.S.H سبب تخمک گذاری میگردند. در این مرحله سطح هورمون استروژن در جریان خون افزایش اما سطح پروژسترون کاهش می یابد. پس از تخمک گذاری اول (تخمک) از لوله فالوپ به سمت رحم حرکت میکند.

5- با کاهش هورمونهای L.H وF.S.H فولیکول پاره شده (پس از رها سازی تخمک) تبدیل به جسم زرد میگردد. این جسم زرد تولید پروژسترون میکند.

6- در این مرحله هورمون استروژن افزایش یافته و همراه با پروژسترون سبب ضخیم گشتن غشاء رحم میگردند.

7- هرگاه تخمک بارور نگردد جسم زرد از میان میرود و دیگر پروژسترون تولید نمیکند. بنابراین سطح هورمونهای استرژن و پروژسترون در خون کاهش یافته و غشاء داخلی رحم میریزد.

8- آغاز چرخه بعدی.

چند نکته:

* دوره خونریزی 3 تا 7 روز به طول می انجامد.
*روز نخست خونریزی، روز نخست چرخه قاعدگی محسوب میگردد.

تعریف تخمک گذاری: به رها شدن یک تخمک بالغ از یک فولیکول تخمدانی اطلاق میگردد.

علایم فیزیکی تخمک گذاری

1- احساس درد و ناراحتی خفیف در ناحیه تحتانی شکم
2- افزایش اندک دمای بدن
3- افزایش ترشح موکوس در مهبل
4- افزایش میل جنسی
5- حساس گشتن سینه ها

عوامل موثر بر زمان تخمک گذاری

1- استرس
2- بیماری
3- تغییر و تحولات ناگهانی در سبک زندگی

* معمولا روز  تخمک گذاری 16-12 روز (متوسط 14 روز) پیش از آغاز قاعدگی بعدی میباشد.

* هنگامی که یک تخمک رها میگردد 12 تا 24 ساعت فرصت دارد تا  توسط اسپرم بارور گردد.

*برای جلوگیری از بارداری میایست حداقل 5-4 روز قبل و 48-24 ساعت پس از تخمک گذاری از برقراری رابطه جنسی خودداری کرد. این به این خاطر است که اسپرم قادر است 5-4 روز درون بدن زن زنده بماند.

* برای اطمینان بیشتر میبایست از 6 روز قبل از تخمک گذاری و 3 روز پس از آن از برقراری رابطه جنسی خودداری کرد.

 

علل نازایی در زنان به ترتیب شیوع عبارتند از :


۱ ـ اختلالات مربوط به لوله های رحمی
۲ ـ عدم تخمک گذاری (اختلالات مربوط به تخمدان)
۳ ـ اختلالات گردن رحم
۴ ـ آندومتریوز
۵ ـ علل رحمی

نیمی از موارد نازائی به علت اختلال در کار تخمک گذاری تخمدانها است . اگر زن به طور منظم قاعده شود ، دلیل بر تخمک گذاری مناسب است و اگر قاعدگی او نامرتب باشد ، تخمک گذاری مناسبی وجود ندارد که باید علت آن بررسی شود . فقط حاملگی نشان قطعیت تخمک گذاری است.

دسته بندی اختلالات تخمک گذاری بر اساس طبقه بندی WHO  بدین ترتیب می باشد:

 گروه (I)

Hypothalamic amenorrhea    Hypogondotropic   hypogonadal     anovulation

این گروه، ۵ تا ۱۰ درصد موارد را شامل می شود. در این افراد سطح سرمی FSH  پایین یا طبیعی و سطح سرمی استرادیول پایین می باشد که ناشی از کاهش ترشح هورمونهای GnRH (هورمون آزاد کننده گونادوتروپین) و یا بی تفاوتی هیپوفیز در پاسخگویی به GnRH می باشد. افراد این دسته معمولاً آمنوره دارند.

گروه (II)

Normogonadotropic      normoestrogenic      anovulation

گروه دوم، ۶۰ تا ۸۵ درصد موارد را شامل می شود. ممکن است ترشح گونادوتروپین ها و استروژنها در این زنان طبیعی باشد ولی ترشح FSH طی مرحله فولیکولی چرخه، زیر مقدار طبیعی آن باشد. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در این گروه قرار می گیرند. تعدادی از افراد این گروه تخمک گذاری طبیعی دارند به خصوص آنهایی که الیگومنوره دارند.

گروه (III)

Hypergonadotropic Hypoestrogenic anovulation

گروه سوم، ۱۰ تا ۳۰ درصد موارد را شامل می شود. از علل اصلی آن نارسایی زودرس تخمدان (فقدان فولیکول های تخمدانی به خاطر یائسگی زودرس) و مقاومت تخمدانی (شکل فولیکولی) می باشد. اکثر این زنان آمنوره دارند و معمولاً به درمان پاسخ نمی دهند.

 گروه (IV)  

Hyperprolactinemic anovulation

 این گروه، ۵ تا ۱۰ درصد موارد را شامل می شود. به علت هیپرپرولاکتینمی، گونادوتروپین ها و در نتیجه ترشح استروژن مهار می شود. این افراد ممکن است دارای چرخه های بدون  تخمک گذاری منظم باشند اما اکثراً دارای الیگومنوره یا آمنوره هستند. غلظت سرمی   گونادوتروپین های این گروه معمولاً طبیعی می باشد.

اختلالات مربوط به لوله های رحمی

عفونتهای لوله های رحمی خصوصاً سل TB از علل مهم و اساسی نازایی با علل لوله ای بوده و بایستی درمان مناسب صورت گیرد. گاهی نیز به دلیل جراحی های قبلی یا حاملگی های داخل لوله ای چسبندگی در لوله های رحمی وجود دارد. در هر صورت اختلالات مربوط به لوله های رحمی از طریق جراحی قابل اصلاح هستند.

علل  اختلالات تخمک گذاری شامل موارد زیر می باشد:

* نشانگان تخمدان پرکیستی (PCOS): سندرم تخمدان پر کیست اختلالی است که باعث قاعدگی نامنظم و افزایش هورمون مردانه می شود. تخمدانها کیست پیدا می کنند و ممکن است نتوانند تخمک آزاد کنند.

علائم و نشانه ها:

زنانی که سندرم تخمدان پر کیست دارند ممکن است هر کدام از چندین علامت را به شدت متفاوت نشان دهند. سه معیار برای تشخیص این اختلال وجود دارد:

  • قاعدگی نامنظم یا فقدان قاعدگی:این شایعترین یافته در سندرم تخمدان پر کیست است. قاعدگی نامنظم به معنای داشتن چرخه های قاعدگی است که در فواصل طولانی تر از 35 روز یا کمتر از 8 بار در سال اتفاق می افتد. این وضعیت ممکن است در هنگام بلوغ و شروع قاعدگی آغاز شود.
  • هورمون مردانه زیاد: افزایش سطوح هورمونهای مردانه ممکن است منجر به علائم فیزیکی مانند رویش موهای بلند و ضخیم در صورت و سینه، زیر شکم ، پشت ، بالای بازوها یا بالای پاها شود.جوش صورت و طاسی مدل مردانه بشود . به هر حال همه زنانی که سندرم تخمدان پر کیست دارند علائم فیزیکی ازدیاد هورمون مردانه را نشان نمی دهند. آزمایشات خونی برای تشخیص سطح بالای هورمون مردانه در دسترس است.
  • رد کردن سایر وضعیتهایی که باعث ازدیاد هورمون مردانه و قاعدگی غیر طبیعی می شوند: علل بالقوه مانند هیپوتیروئیدی – وضعیتی که در آن بدن هورمون تیروئید کمی ترشح می کند– هم می توانند باعث ایجاد علائم شوند. هیپوتیروئیدی می تواند باعث قطع قاعدگی شود. علت محتمل دیگر افزایش پرولاکتین است که در آن غده هیپوفیز هورمون پرولاکتین زیادی ترشح می کند. این هورمون تحریک کننده تولید شیر از غدد شیری است و تخمک گذاری را مهار می کند. منابع دیگری برای افزایش هورمون مردانه، می تواند وجود تومور در غدد فوق کلیوی یا تخمدانها باشد. غده فوق کلیه غده کوچکی نزدیک کلیه است که هورمونهای مردانه و هورمونی به نام کورتیزون را ترشح می کند.
    حضور کیستهای تخمدانی که در سونوگرافی توسط پزشک تشخیص داده می شود، می توانند نشانه سندرم تخمدان پرکیست باشند. زنی ممکن است تخمدانهای پرکیستی داشته باشد ولی سندرم تخمدان پر کیست نداشته باشد . از سوی دیگر زنی با سندرم تخمدان پر کیست ممکن است تخمدانهائی با ظاهر طبیعی داشته باشد.
    بسیاری از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پر کیست چاق هستند. به نظر می رسد توزیع چربی بر شدت علائم اثر می گذارد. یکی مطالعه نشان داد که زنانی که چاقی مرکزی دارند ( وجود چربی در قسمت میانی بدن یا تنه ) هورمون مردانه، سطح قند و چربی بالاتری نسبت به زنانی که تجمع چربی آنها در اندمها است دارند.

وضعیت های احتمالی دیگری که با PCO همراه می شوند این موارد هستند:

  • نازایی
  • آکانتوزیس نیگریکانس ( پوست بنفش تیره در اطراف گردن ، گودی بازو، داخل ران ، زیر پستانها و نواحی تناسلی)
  • درد مزمن لگنی

علتها :

فرآیند چرخه تولید زنان بوسیله سطوح نوسانی هورمونهایی که در مغز تولید می شود مانند هومورن LH و FSH و هورمونهای تخمدانی تنظیم می شوند. تخمدانها هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون و همچنین هورمونهای مردانه را ترشح می کنند. هورمونهای مردانه شامل " تستسترون " و " آندروستن دی ان " و " دی هیدرواپی آندروستن (DHEA) " هستند و به طور کلی هورمونهای مردانه نامیده می شوند. در PCO بدن زن هورمونهای مردانه زیادی تولید می کند. تخمدانها تخمک های کمتری از زمان طبیعی تولید می کنند (کم تخمک زایی)، ممکن است اصلاً هیچ تخمکی آزاد نکنند (عدم تخمک گذاری) در غیاب تخمک گذاری چرخه قاعدگی نامنظم یا غایب است. پزشکان دلیل PCO را نمی دانند ولی تحقیقات ارتباطاتی را بین افزایش انسولین ( هورمونی که در لوزالمعده تولید می شود و به سلولها اجازه استفاده از قند را که اولین منبع انرژی بدن است می دهد ) پیشنهاد کرده اند. تصور می شود که انسولین توسط چندین مکانیسم تولید هورمون مردانه توسط تخمدانها را افزایش می دهد.

عوامل خطر :

مطالعات نشان می دهد که زنانی که خواهرانی با PCO دارند احتمال بیشتری برای ایجاد این وضعیت دارند. تحقیقات دیگر ارتباطاتی را بین PCO و سابقه خانوادگی تولید هورمون مردانه زیادی، مقاومت به انسولین ، اختلالات قاعدگی و پرمویی نشان می دهند.

بیماری تخمدانی پلی کیستیک: این خانمها چاق، پرمو و دچار عادات ماهانه (پریودهای) نامنظم و کمی بودند. آنها این عدم ایجاد عادات ماهانه (عدم تخمک گذاری) را به ضخیم بودن کپسول تخمدانهای آنها مربوط می دانستند. از آنجایی که تا دهه 1960 میلادی هیچگونه دارویی برای القاء تخمک گذاری در خانمها ساخته نشده بود، خانمهایی که دچار این مشکل بودند را معمولاً با ایجاد یک برش در تخمدانهایشان و برداشتن مقداری از تخمدان، موجب تسهیل در تخمک گذاری می شدند. امروزه ما می دانیم که مکانیزمی که این عمل جراحی باعث تخمک گذاری می شد به عوامل مکانیکی (ضخیم بودن کپسول) ارتباط زیادی نداشت بلکه برداشتن مقداری از تخمدانها باعث تغییر در میزان هورمونها و در نتیجه بهبودی می شد.

بعلاوه، ظاهر خاص تخمدان ها در این بیماری، علت ایجاد این مشکل نمی باشد بلکه عدم تخمک گذاری به مدت طولانی باعث بروز چنین ظاهری در تخمدان میشود. بنابراین نام این بیماری از سندروم تخمدان پلی کیستیک و یا سندروم اشتاین- لونتال به نام عدم تخمک گذاری مزمن (chronic anovulation) تغییر یافت.

 *آمنوره(amenorrhea)

آمنوره اولیه: هنگامی ست که دختر نوجوان نخستین عادت ماهانه خود را تجربه نمیکند. (فقدان کامل قاعدگی  در زمان بلوغ).

آمنوره ثانویه: هنگامی ست که زن قبلا قاعدگی را تجربه کرده است اما ناگهان قاعدگی وی قطع می گردد.

علل کلی آمنوره ثانویه عبارتند از:

۱-تومورهای غده هیپوفیز.


۲-اختلالات تغذیه ای نظیر پرخوری عصبی وبی اشتهایی عصبی.


۳-مصرف برخی داروها مانند کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد افسردگی.


۴-اختلالات و نارساییهای تخمدانی. کیست و تومورهای تخمدانی.


۵-اختلالات غدد درون ریز نظیر نشانگان کوشینگ(CUSHING`S SYNDROME) که در آن سطح کورتیزول و هورمون آدرنال(فوق کلیوی) افزایش می یابد. و یا کم کاری و پر کاری تیروئید.


۶-استرس ها و تنشهای جسمی و عاطفی. استرسهای ناشی از سفر، شغل و یا امتحان دادن.


۷-کاهش سریع وزن.و یا چربی ناکافی در بدن.


۸-چاقی و افزایش وزن ناگهانی. میزان زیاد چربی در بدن فرآیند تخمک گذاری را مختل میکند.

۹-ورزش و فعالیتهای بدنی شدید، سنگین و مستمر.

۱۰-بیماریهای مزمن نظیر ورم مخاط روده بزرگ(COLITIS)، نارسایی کلیوی، دیابت کنترل نشده، سل، کم خونی و امراض کبدی.

۱۱-شیمی درمانی.

۱۲-بیماریهای مزمن روانی نظیر افسردگی.

۱۳-افزایش هورمونهای پرولاکتین و تستوسترون.       

اختلالات مربوط به دهانه رحم

دهانه رحم و ترشحات آن در تغذیه، ذخیره ، رهایی تدریجی اسپرم ها به قسمتهای بالاتر و محافظت اسپرم ها از محیط اسیدی نقش مهمی دارد. ترشحات دهانه رحم در حوالی تخمک گذاری تحت تاثیر هورمون استروژن افزیش یافته سیال و شفاف شده و خاصیت کششی زیادی به خود می گیرد. برای تشخیص و ارزیابی علل دهانه رحم از تست PCT استفاده می شود . (روش انجام این تست به این ترتیب است که در حوالی تخمک گذاری زوجین پس از ۲ روز خودداری از نزدیکی اقدام به تماس جنسی نموده و پس از ۶‌ـ ۱۰ ساعت از نزدیکی نمونه هایی از دهانه داخلی و خارجی رحم تهیه شده و در زیر میکروسکوپ بررسی می شود. وجود بیش از ۱۰ اسپرم در هر میدان میکروسکوپی با تحریک بیش از ۵۰ درصد طبیعی و مطلوب است) شایعترین علت نازایی ناشی از اختلالات گردن رحم کاهش ترشحات طبیعی است.

آندومتریوز

وجود بافت رحمی در هر نقطه ای خارج از محل طبیعی (رحم) را آندومتریوز می گویند که بجز طحال در تمام بافتهای بدن ممکن است بوجود آید. شایعترین محل گرفتاری آن لگن و تخمدانها است.

در کل ۱ ـ۲ درصد زنان به این بیماری مبتلا هستند.شیوع سنی آن ۴۵ ـ ۲۵ سالگی است و حدود ۱۰ درصد زنان در سنین باروری و ۴۰ ـ ۲۵ درصد زنان نازا به آن گرفتار می باشند.

علائم بیماری :

علائم و نشانه های بیماری بسیار متغیر بوده و بر حسب محل گرفتاری و شدت بیماری متفاوت است.

یکی از علائم این بیماری قاعدگی دردناک است. درد یک روز قبل از خونریزی شروع شده و حدود سه روز تداوم می یابد. تجویز داروهای رایج جهت تسکین درد ،‌ در این موارد بی اثراست. از علائم دیگر این بیماری می توان به مقاریت دردناک و نیز نازایی اشاره کرد. در مواردی که آندومتریوز خارج لگنی وجود دارد علائم گوارشی ( دردهای کرامپی ، وجود خون در مدفوع ، نفخ شکم ، اسهال یا یبوست) و یا ریوی (خلط خونی یا سرفه) وابسته به عادت ماهانه و دوره ای تظاهر می کند.

تشخیص قطعی آندومتریوز تنها با لاپاراسکوپی یا جراحی و انجام نمونه برداری میسر است. سونوگرافی کمکی در تشخیص بیماری نمی کند. هدف از درمان بیشتر تسکین درد بیمار و یا برطرف کردن نازایی است که بوسیله درمان دارویی یا جراحی و یا توام صورت می گیرد.

در صورت وجود آندومتریوز شدید و مقاوم به درمانهای طبی ، آندومتریوز تخمدان بیش از یک سانتی متر و یا چسبندگی انتشار وسیع بافت مبتلا باید اقدام به جراحی و برداشت بافت ناحیه مبتلا نمود.

نکته : لکه بینی قبل از شروع خونریزی ماهیانه می تواند از علائم آندومتریوز است.

یکی از احتمالات قاعدگی دردناک پس از ۲۰ سالگی آندومتریوز است.

 منابع: سایت مردمان و پزشکان بدون مرز

 

بدون نسخه میتوان از داروخانه ها این دارو را تهیه کرد ولی بهتر است که با مشورت پزشک تجویز شود خصوصا اگر بیماری خاصی غیر از این بیماری دارید


درمان نازائی زنان با داروی گیاهی

 

 قطره گیاهی اگنوگل 
موارد مصرف :  اختلالات یائسگی وگرگرفتگی ، اختلالات قاعدگی( آمنوره ثانوی ، خون ریزیهای رحمی) ، اختلالات قـبـل از قـاعـدگـی ( سـردرد ، طـپـش قـلـب ، سـرگـیـجـه ) ، درد پستان ، گالاکتوره ، نازائی به علت هایپرپرولاکتینمی ، تنظیم قاعدگی  و درمان بالا بودن سطح هورمون شیرساز (پرولاکتین) و سندرم تخمدان پرکیست (نشانگان تخمدان پرکیستی PCOS)،درصورت قطع قاعدگی جهت تنظیم مجدد عادات ماهانه و درمان یائسگی زودرس،تنبلی تخمدان و فیبروم رحمی،تحریک پذیری،ناباروری و عدم تخمک گذاری،  رفع کاهش میل جنسی زنان،قاعدگیهای عقب افتاده و بیماریهای رحمی،مخاط واژن، در سه ماهه اول بارداری در کسانی که به دلیل پروژسترن ناکافی سقط داشته اند مؤثربوده است،ورم های رحمی،قطع غیر طبیعی پریود ختلال در زمان و مقدار خونریزی،نارسایی زودرس تخمدان، در موارد خفیف اندومتریوز اثرات مثبت ان گزارش شده است. تنظیم هورمون های زنانه و... 

اجزاء فرآورده : هر قرص روکش دار محتوی عصاره خشک شده میوه گیاه پنج انگشت ( Agni casti fructus ) به میزان 8/4 – 2/3 میلی گرم می باشد. معادل mg 55/0 – 5/0 اکوبین.

مواد موثــره : فلاونوئیدها ( کاستیسین، پن دولتین ,کریزوفانول D ) الکالوئیدها ( ویتیسین، ایریدوایدزآکو بین و اگونوزید ). ویتکسین و ایزو ویتکسین از مهمترین فلاونهای محلول در آب هستند.

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم : مکانیسم اثر این فرآورده به اثبات نرسیده است ولی به نظر می رسد گیاه پنج انگشت با اثر بر محور هیپوتالاموس - هیپوفیز اثر خود را اعمال می کند . این گیاه باعث کاهش آزاد شدن FSH و افزایش آزاد شدن LH و پرولاکتین از هیپوفیز می گردد . مطالعات نشان داده است که گیاه پنج انگشت حاوی ترکیبات استروژنی نمی باشد و مستقیما بر روی تخمدانها تاثیر نمی گذارد . هورمون های FSH و LH در تولید استروژن ( هورمون جنسی زنانه ) از تخمدان ها و دوره تخمک گذاری در خانم ها موثرند. پنج انگشت مستقیماً بر روی محور هیپوتالاموس هیپوفیز اثر نموده و یک اثر استروژنی در زنان و اثر آنتی آندروژنیک بر روی مردان دارد.

آثار فارماکولوژی : گیاه پنج انگشت ، گیاهی است با خاصیت فیتواستروژنیک که درحین یائسگی بکار میرود . امروزه معلوم شده است که مواد موثره این گیاه با تاثیر روی هیپوفیز ترشح پرولاکتین را کاهش میدهد . این اثر منجر به تحریک هورمونهای گونادوتروپ FSH و LH میشود که در درمان اختلالات قاعدگی مفید است . بررسی های انجام شده توسط چندین گروه تحقیقاتی نشان داده است که عصاره این گیاه پیوند گیرنده های استروژن میشود و دارای اثر استروژنیک است . این گیاه قادر است گرگرفتگی ، احتباس مایعات ، افسردگی و دیگر علائم یائسگی را برطرف سازد . زیادی ترشح پرولاکتین ممکنست موجب تورم و درد پستان شود. مطالعات نشان داده اند که میوه گیاه پنج انگشت سطح خونی پرولاکتین را از طریق اثر روی گیرنده های دوپامین کاهش می دهد. عصاره گیاه پنج انگشت همچنین بطورمفیدی اختلال فاز لوتئینی را برطرف می سازد، این اختلال موجب کوتاه شدن دوره سیکل قاعدگی میشود که بعلت ناکافی بودن ترشح پروژسترون بوجود می آید واین حالت از کم کاری جسم زرد حاصل می گردد.

ترشح پرولاکتین از لب قدامی هیپوفیز توسط دوپامین کاهش می یابد و هورمون آزادکننده تیروکسین      ( TRH) ترشح آنرا تحریک می نماید. موادموثره موجود در گیاه پنج انگشت واگونیست های صناعی دوپامین بطور قابل ملاحظه ای ترشح بازال و ترشح پرولاکتین حاصل از تحریک توسط TRH را ازسلولهای جدا شده هیپوفیز موش صحرائی مهارمی سازند.

این اثر وقفه ای را میتوان توسط یک مهار کننده گیرنده دوپامین از بین برد این خاصیت اخیر تاکید کننده اثر دوپامینرژیک گیاه پنج انگشت است مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که مواد موثره میوه پنج انگشت بطور اختصاصی پیوند گیرنده D2 دوپامین میشوند داروهائی که ترشح پرولاکتین را کاهش می دهند فاز لوتئینی سیکل قاعدگی را طولانی می نمایند. چنانچه این اثر توسط عصاره گیاه پنج انگشت به اثبات رسیده است.

هیپرپرولاکتینمی و اختلال فاز لوتئینی هردو از علل بروز سندرم پیش از قاعدگی ( PMS ) ودرد پستان دوره ای بحساب می آیند. در مطالعات بالینی، نشان داده شده است که عصاره میوه گیاه پنج انگشت سندرم پیش قاعدگی، بخصوص التهاب و درد پستان را برطرف میسازد.

تداخل اثر : همراه با انتاگونسیت های دوپامین نباید مصرف گردد زیرا اثر آنرا کاهش می دهد.

موارد منع مصرف و نکات قابل توصیه : این دارو نباید همراه با داروهای پروژسترونی و قرصهای ضدآبستنی مصرف شود. فرآورده محتوی عصاره گیاه پنج انگشت ممکن است موجب تشدید دیسمنوره اسپاسمودیک که مربوط به PMS نباشدگردد. این اثرممکن است مربوط به اثر شروع کننده پروژسترون روی آزاد شدن پروستا گلاندین از اندومتر باشد. معهذا فرآورده گیاه پنج انگشت معمولا دردرمان دیسمنوره اسپاسمودیک همراه با PMS و دیسمنوره احتقانی مفید واقع میشود.در مواردی که بعد از زایمان مصرف شود زمان شروع اولین پریود را جلو می اندازد.

مقدار مصرف : روزی 1 قرص بعد از غذا، این مقدار ممکن است در چندین ماه متوالی تا بهبود علائم مرتبا حتی در زمان خونریزی ماهانه مصرف گردد. عملکرد دارو کندبوده وگاهی باید به صورت طولانی مصرف شود.برای نمونه در نازائی و عدم تخمک گذاری حداقل ۵تا۷ماه مصرف شود.درآمنوره ثانویه باید بیش از ۲سال مصرف شود.اثرات آن بعد از یک یا دو سیکل مشخص وپس از ۴تا۶ ماه به حداکثر می رسد.

برای مشکل عدم پریود:

 از ۷-۵ روز قبل از شروع قاعدگی استفاده شود. یک قرص در روز و تا زمان شروع قاعدگی استفاده شود.  پنج روز بعد از مصرف پریود میشوید. در صورت پریود شدن مصرف دارو قطع گردد. 

برای تنظیم عادت ماهانه و کاهش حجم خونریزی:

این دارو از روز ۷-۵ قاعدگی (از زمان پاک شدن) روزانه یک عدد تا پایان سیکل قاعدگی (روز ۳۲-۲۸) مصرف و از زمان شروع مجدد خونریزی نیز دارو قطع می شود. این طریقه مصرف بایستی شش ماه ادامه پیدا کند.





مصرف در حاملگی و شیردهی : توصیه نمی گردد.

بسته بندی : دارو بصورت جعبه 30 عددی قرص یا بشکل قطره
 

هشدار: این دارو را میتوان بدون نسخه از داروخانه ها تهیه کرد ولی اگر از داروهای دیگری استفاده میکنید حتما با مشورت پزشک خود اقدام به مصرف این قرص کنید.

در صورت مصرف فقط تا زمان بهبود علائم بیماری از آن استفاده کنید چون امکان خونریزی شدید قاعدگی وجود دارد.

 
توصیه زمانهای همخوابی:
 
(شروع دورۀ خانمها در پزشکی روز اول محسوب می گردد) بر طبق نمودار ذیل همخوابی کنید:
روز
1
 
7
8
 
12
 
16
17
 
28
 
حرام
شب در میان
هرشب
دلخواه
 
توصیه وضعیت حین آمیزش:
  • در تمام مدت همخوابی خانم زیر باشد
  • هنگام انزال زن زانوهای خود را تا روی سینه بالا کشد(این کار سبب کوتاه شدن طول دستگاه تناسلی شده و انزال نزدیکتر به دهانه رحم صورت میگیرد.)
  • بعد انزال 1 الی 2 بالشت زیر ران و لگن زن بگونه ای قرارگیرد که لگن به سمت داخل شکم شیب شود؛ و 2 الی 3 ساعت در این وضعیت بماند
  • بعد از بلند شدن از وضعیت فوق 7 قدم کوتاه، جفت پا بسته به سمت جلو بپرد  

خواص گیاه پنج انگشت
میوه این گیاه اثرات درمانی زیادی برای رحم دارد. قاعدگی را تنظیم می کند و برگ این گیاه ورم های رحمی را بهبود می بخشد و عفونت را پاک می سازد. فواید آن به قدری زیاد است که از این گیاه در قرص های گیاهی مورد استفاده برای تنظیم قاعدگی و کاهش خونریزی استفاده می شود.
برگ این گیاه اثر کاهنده ای بر شهوت دارد.
ضماد میوه و برگ آن ادرار را افزایش می دهد و مقدار زیاد آن برای کلیه مضر است.
این گیاه در درمان سر درد هم مفید است.
پنج انگشت، گیاه بسیار مؤثری برای درمان اختلالات قاعدگی است .

شیاف واژینال تهیه شده از برگ و میوه قاعده آور بوده و  برای تورم های رحم،مشکلات تخمدانی،واژینیت آتروفیک در منوپوزها مؤثر است.مقدار مصرف آن ۵گرم در روز و جهت جلوگیری از عوارض جانبی توصیه شده همراه صمغ عربی یا کتیرا مصرف گردد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد